Italië gaat het begrotingstekort van het land voor 2019 met 0,4 procentpunt verlagen naar 2 procent, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen rond de Italiaanse regering. De Italianen hopen hiermee een deal te kunnen sluiten met Brussel, om zo een strafprocedure te ontlopen.

De Europese Commissie zei onlangs dat een strafprocedure tegen Italië gerechtvaardigd was, omdat het Zuid-Europese land de Europese begrotingsregels overtreedt. Italië kampt met een schuldenberg van 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en doet er volgens Brussel te weinig aan om torenhoge staatsschuld terug te dringen.

Italië wist eerder dit jaar nog groen licht van de Europese Commissie te krijgen om een begrotingstekort van 2,04 procent in 2019 te draaien, maar enkele maanden later is het verwachte tekort door de tegenvallende economische cijfers opgelopen tot 2,4 procent.

De verlaging van het begrotingstekort voor 2019 is mogelijk omdat de twee vlaggenschepen van de huidige Italiaanse regering vervroegd met pensioen gaan en het nieuw socialezekerheidsstelsel nog geen storm loopt bij de bevolking. Hierdoor liggen de kosten van de regering een stuk lager, schrijft het persbureau.

Aan het verwachte begrotingstekort voor 2020 wordt nog niet gesleuteld, zegt de bron tegen Reuters. Het is dus nog maar de vraag of de Commissie genoegen neemt met deze stap van de regering als het begrotingstekort niet structureel wordt teruggedrongen.