AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn de week in mineur begonnen. In Amsterdam noteerde de AEX-index na een uur handel 2,73 punten (0,77 procent) lager op 353,38. Onderaan bungelden chipmachinefabrikant ASML (min 3,7 procent), bank ABN Amro (min 2,3 procent) en telecombedrijf KPN (min 1,47 procent). Onder de stijgers bevonden zich CMG, Gucci en Akzo Nobel.


Bekijk video

De andere beurzen in Europa waren ook in mineur. Parijs was 0,8 procent in de min, Frankfurt stond 1,25 procent lager en Londen deed het 0,35 procent slechter dan het slot van vrijdag.

Daarmee volgden de beurzen niet de hogere slotkoersen op Wall Street na meevallende Amerikaanse werkloosheidscijfers. Die waren vrijdag al in de Europese koersen verwerkt.

De stemming is gedrukt door de komende herdenking van de aanslagen in de Verenigde Staten van vorig jaar september. Ook de mogelijkheid van een Amerikaanse aanval op Irak maakt de beleggers behoedzaam.

De telecomfondsen waren allemaal lager. Op de Duitse beurs stond Deutsche Telekom onderaan met een koersdaling van 2,4 procent. Een adviseur van Edmund Stoiber, tegenkandidaat van bondskanselier Gerhard Schröder in de komende Duitse verkiezingen, had gesuggereerd zo snel mogelijk het overheidsbelang van 43 procent in het telecomconcern te verkopen.

Op de beurs van Parijs was de laatste plaats weggelegd voor France Telecom met een 3,6 procent lagere koers. De beleggers maken zich zorgen om de toekomst van de onderneming, waarvan de topman Michel Bon vermoedelijk moet opstappen. De telecomconcerns gaven zo een deel van de grote koerswinsten die ze vrijdag behaalden, weer prijs.

De euro begon de week met een daling. Een van de eerste koersen van maandag luidde 0,9795 dollar tegen een slotkoers van vorige week vrijdag van 0,9850 dollar. Tegenover het pond sterling begon de euro op 0,6280. De slotkoers van eind vorige week luidde 0,6310.