Internationaal werken aanklagers samen in een onderzoek naar handel met voorkennis, meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Amerikaanse aanklagers hebben zich naar verluidt bij het onderzoek aangesloten.

Het onderzoek richt zich op beleggers in Europa en het Midden-Oosten die tientallen miljoenen dollars hebben verdiend voordat mediaberichten naar buiten kwamen over fusies en overnames.

Aandelen bewegen vaak flink nadat bekend wordt dat een bedrijf een andere organisatie wil overnemen. De belegger die hiervan op de hoogte is voordat de eerste berichten naar buiten komen, kan een enorme winst maken.

In dit geval ging het om enkele handelaren die onder meer werkten vanuit Londen, Parijs, Genève, Dubai. Ze zouden consultants, bestuurders, advocaten en ambtenaren hebben proberen te verleiden informatie weg te geven middels geld en cadeaus.

Een belangrijk onderdeel van hun strategie zou het lekken van informatie naar media zijn. Wanneer media berichten over een mogelijke overname, hopen de beleggers te profiteren van een beweging in de koers. Bloomberg benadrukt dat tips van handelaren altijd worden bevestigd door andere bronnen.