Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben fraude gepleegd met waardevolle patenten en antilichamen die in bezit waren van de universiteit. Dit werd al in 2008 ontdekt door het bestuur, maar niet naar buiten gebracht. Dat melden Investico, De Limburger en De Groene Amsterdammer woensdag.

Onderzoeker Leon Schurgers ontving meer dan 70.000 euro aan illegale betalingen van een farmaciebedrijf. De inmiddels gepensioneerde biochemicus Cees Vermeer gebruikte een universiteitspatent voor zijn bedrijf VitaK, waarmee hij een bonus van 500.000 euro ontving. Schurgers volgde Vermeer bij deze onderneming op.

De fraude met het bedrijf VitaK werd volgens de publicatie al in 2008 ontdekt, maar destijds door het universiteitsbestuur toegedekt. Er werd geen aangifte gedaan en Schurgers hoefde het illegaal ontvangen geld niet terug te betalen. Vermeer meldde zijn bonus bovendien nooit bij pensioenfonds ABP.

De universiteit onderzoekt de fraudezaak nu opnieuw. De onderzoekers willen niet reageren op de publicatie.

Volgens Investico, De Limburger en De Groene Amsterdammer zou de zaak een "extreem gevolg van de opdracht aan de academische wereld om zich als ondernemer te gedragen" zijn. Ze verwijzen hierbij naar eerdere gevallen van belangenverstrengeling, zoals het door Shell gefinancierde onderzoek dat de basis vormde voor de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting.