HILVERSUM - Bijna tweederde van de Nederlanders denkt dat het kabinet de eerste twee jaar van zijn regeerperiode een negatief effect heeft gehad op de economische situatie. Een kleine meerderheid (54 procent) denkt dat dit ook de komende twee jaar het geval zal zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van NOS-Aktueel.

Slechts 18 procent spreekt van een positief effect in de afgelopen twee jaar. Voor de komende twee jaar heeft 23 procent positieve verwachtingen.

'Het zoet'

Het kabinet heeft aangekondigd dat nu "het zoet" in plaats van "het zuur" komt. Maar een meerderheid van 64 procent denkt dat de maatregelen van het kabinet het komend jaar geen positief effect voor hen zal hebben. Bijna driekwart vindt dat de regering meer maatregelen moet nemen om de koopkracht te verbeteren.

Ongeveer eenderde meent dat het komend jaar economisch (iets) beter zal gaan. Bijna evenveel mensen verwachten juist dat het slechter zal gaan, zo blijkt uit de peiling.

Balkenende

Slechts een op de vijf mensen wil dat Balkenende na de volgende verkiezingen doorgaat als premier. Zeven op de tien ondervraagden zien dat niet zitten. Geen enkele minister scoort meer dan 30 procent op de vraag of men wil dat hij of zij terugkeert in een volgend kabinet. Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken) scoort met 28 procent nog het best. Remkes (VVD, Binnenlandse Zaken ) en Dekker (VVD, VROM) sluiten de rij met respectievelijk 9 en 8 procent.

Uit een peiling van De Hond in opdracht van de nieuwsrubriek NSE van Talpa blijkt dat 58 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet opstapt. De kabinetsplannen hebben bij 79 procent het vertrouwen in het kabinet de afgelopen weken niet doen stijgen.