AMSTERDAM - Energieleverancier Oxxio heeft dinsdag bekengemaakt van start te gaan met de levering digitale energiemeters. Via deze meter hoeft de klant geen meterstanden meer door te geven aan de energieleverancier. Oxxio heeft hiervoor een vijfjarig contract getekend met IT-dienstverlener IBM.

De slimme stroommeter van Oxxio is gebaseerd op de techniek die ook al in Italië wordt toegepast. Nederland is het tweede Europese land waar op grote schaal 'slimme meters' worden geïntroduceerd.

Volgens de energieleverancier heeft de 'slimme meter' voor klanten veel voordelen. "Zo hoeft de klant de meterstanden niet meer door te geven, zijn er geen problemen meer met te late en onjuiste eindafrekeningen en heeft de klant de mogelijkheid energie te besparen doordat er online inzage is in het energieverbruik en de kosten daarvan."

Eind 2007 verwacht de energieleverancier minimaal 1 miljoen huishoudens te hebben voorzien van een digitale meter. Er zullen geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het vervangen van de meter, aldus Oxxio.