Vleesverwerker Van Rooi Meat wil eerder beginnen met slachten vanwege de hitte en dient een verzoek in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Van Rooi Meat, een van de grootste vleesverwerkers in Nederland, wil om middernacht beginnen met de slacht. Nu kan dat vanaf 4.00 uur vanwege de hitte, en dat is al een uur eerder dan normaal.

De autoriteit zegt het verzoek niet te kunnen inwilligen, omdat er 's nachts geen inspecteur van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwezig kan zijn om de geslachte dieren te controleren.

Varkensslachterijen moeten bij warm weer eerder in de nacht kunnen beginnen met de slacht, omdat de temperatuur anders te hoog oploopt. Dat zeggen betrokkenen tegen de NOS.

Door de hitte dreigt de productie van varkensvlees vast te lopen. Overdag is het te warm om levende dieren te vervoeren naar het slachthuis, en 's nachts werken de inspecteurs niet vanwege hun arbeidsovereenkomst.

Woensdag zal het gesprek tussen de vleesverwerker en NVWA plaatsvinden.