AMSTERDAM - Telecombedrijf Versatel is weer een stap verder om de emorme schuld van 1,7 miljard euro om te zetten in aandelen. De rechtbank in Amsterdam stemde maandag met het plan, nadat eerder op de dag een crediteurenvergadering dat ook had gedaan. Volgens Versatel heeft in elk geval 85 procent van de obligatiehouders ingestemd.


Bekijk video

Als er geen bezwaren worden ingediend, maakt de rechtbank het plan op 18 september definitief. Versatel verkeert in surseance. Het bedrijf wil de obligatiehouders zo dwingen met het saneringsplan in te stemmen. Zij krijgen straks ongeveer 80 procent van het bedrijf in handen en een bedrag van 350 miljoen euro in cash.

Dieptepunten

Het verhaal van telecombedrijf Versatel kent voor beleggers en geldschieters slechts dieptepunten. Winst is er tot op heden niet gemaakt. Beleggers in het bedrijf hebben de koers eerst zien klimmen tot het hoogtepunt van ruim 80 euro, in maart 2000. Daarna begon de grote neergang tot het huidige niveau van rond de 30 eurocenten.

Versatel was één van de beloftes van de 'nieuwe' economie. Links en rechts werd geld geleend, met de gedachte dat door de extreme toename van dataverkeer de inkomsten zouden exploderen. Dat perspectief raakte door de inzakkende telecommarkt steeds verder weg.

Met deze strategie schaart Versatel zich in het rijtje met UPC en KPNQwest. KPNQwest bestaat inmiddels niet meer en UPC wankelt. Al deze bedrijven gebruikten het geld vooral om in een moordend tempo tegen hoge prijzen kabelnetten te kopen en te bouwen.

Als de operatie van Versatel lukt dan verandert het bedrijf van een armlastige onderneming opeens in een bedrijf met een sterke balans.