Het aandeel van snellaadstationontwikkelaar Fastned verloor flink op de beurs nadat het concern vrijdag maar liefst meer dan vijf keer zoveel waard werd.

Na twee uur handelen werd voor een aandeel 39 euro betaald, een daling van 26,5 procent. Vrijdag sloot het fonds op 52,99 euro.

Omgerekend werd het bedrijf, dat in het eerste kwartaal een omzet draaide van 844.000 euro, hiermee gewaardeerd op enkele honderden miljoenen euro's.

Marktkenners verklaarden de koersexplosie door te wijzen op het lage aantal aandelen dat verhandelbaar was.

Zo ging een emissie van drie miljoen extra aandelen niet door. De grootste aandeelhouders maakten eerder al duidelijk niet te willen verkopen.

Vrij verhandelbare aandelen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei maandag duidelijkheid te willen van beursplatform Euronext of de eigen regels wel in acht werden genomen. 5 procent van het aandelenkapitaal van een onderneming moet vrij verhandelbaar zijn, zegt de belangenclub.

"Als Fastned, zoals gepland, aandelen had uitgeven bij het beursdebuut op Euronext was deze drempel met gemak gehaald", aldus VEB. "Maar door het afblazen van de geplande emissie, in combinatie met het gegeven dat veel aan Nxchange genoteerde stukken nog niet waren overgeschreven, maakte de spoeling voor de handel buitengewoon dun. De grens van 5 procent 'liquide' aandelen komt dan ook in zicht."