De Europese Commissie stelt het instellen van een begrotingsprocedure tegen Italië uit, meldt de Financial Times maandag op basis van anonieme bronnen binnen de Europese Unie.

Brussel zou Italië meer tijd willen geven om een nieuw begrotingsakkoord sluiten dat wel voldoet aan de Europese eisen.

Italië heeft een schuldenlast van ruim 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ruim boven het maximum van 60 procent van het bbp zoals is afgesproken in Europees verband. Brussel wil dat Italië minder uitgeeft zodat de schuldenlast afneemt, maar Italië wil juist inzetten op extra uitgaven om de economie te stimuleren.

Eerder constateerde de Europese Commissie al dat de Italiaanse overheidsfinanciën niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Uiteindelijk kan de commissie voorstellen een begrotingsprocedure in te stellen. Dit zou komende week al kunnen gebeuren.

Procedure kan leiden tot flinke straffen

Als Italië geen maatregelen neemt om de uitgaven te verlagen, dan zou een eventuele procedure op termijn tot flinke straffen kunnen leiden.

Het is nog de vraag of de Italianen tot een akkoord kunnen komen. Vicepremier Matteo Salvini, voorman van coalitiepartij Lega, heeft gezegd op te stappen als hij niet voor minstens 10 miljard euro aan belastingverlagingen mag doorvoeren.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft gezegd zich te willen houden aan de Europese regels, maar hij benadrukte ook dat de Italianen op groei willen inzetten.