VEENDAM - De staking bij het aardappelzetmeelconcern Avebe gaat zijn tweede dag in. Bestuurder Dick Heinen van FNV Bondgenoten heeft dinsdagochtend bevestigd dat ook bij DWM, het zusterbedrijf van Avebe in Veendam, alle vijftig medewerkers het werk hebben neergelegd. Ze hebben zich dinsdagochtend om zes uur verzameld voor de poort van het bedrijf.

De FNV-bestuurder noemt de sfeer "gemoedelijk, maar doortastend". "De actiebereidheid is erg groot", aldus Heinen. "We hebben taal noch teken van Avebe ontvangen: als dat zo blijft, zullen de acties zich dagelijks uitbreiden."

Vestigingen

De ruim honderd werknemers van de Avebe-dependance in Foxhol legden maandag het werk al neer. Heinen stelt dat woensdagochtend ook het personeel van de vestigingen in Oostermoer en Ter Apelkanaal het werk zal neerleggen. Op de laatste locatie werken bijna achthonderd mensen.

Met de staking keert het personeel zich tegen het dreigende ontslag van 148 medewerkers. De actievoerders willen dat er een nieuw sociaal plan komt.

Avebe was ooit de grootste industriële werkgever in de provincie Groningen. Momenteel werken er nog een kleine 1300 mensen, maar wanneer de plannen van de directie doorgaan blijven daarvan minder dan duizend over. Volgens de directie is sanering noodzakelijk door de tegenvallende inkomsten, afnemende subsidies en concurrentie op de wereldmarkt voor zetmeel.

Avebe heeft nog geen contact met FNV Bondgenoten opgenomen. Het concern dreigde zondag met een kort geding om de staking te verbieden, maar heeft dat voornemen niet doorgezet.