De voormalige CEO John Varley van de Britse bank Barclays is vrijgesproken van verdenking van fraude bij een deal met investeerders in het Midden-Oosten, schrijft de Britse omroep BBC vrijdag. Barclays sloot die deal in 2008, met onder meer het Qatarese staatsfonds.

Varley werd in 2017 aangeklaagd voor mogelijke betrokkenheid bij de financieringsdeal, die moest voorkomen dat Barclays tijdens de kredietcrisis staatssteun nodig zou hebben.

Een rechter sprak Varley in april al vrij, vanwege gebrek aan bewijs. Nu doet ook een hof van beroep dat. De zaak van drie andere voormalige bestuurders van Barclays, die ook aangeklaagd zijn voor fraude, moet opnieuw worden gevoerd. Zij ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan.

De manier waarop de overeenkomst in 2008 werd gesloten, riep achteraf vragen op bij toezichthouders. Barclays zweeg over details rond de kapitaalinjecties. Bovendien zouden vertegenwoordigers van de Arabische geldschieters onderhandse betalingen hebben ontvangen.

De Britse fraudewaakhond SFO wilde ook de bank zelf strafrechtelijk vervolgen, maar de rechter wees een verzoek daartoe eerder al af.