De Italiaanse vicepremier en Lega-voorman Matteo Salvini dreigt op te stappen als hij geen belastingverlagingen ter waarde van 10 miljard euro mag doorvoeren, zegt hij tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

"Italië heeft een gedurfde belastinghervorming nodig", zei de politicus. "Als ze het mij niet laten doen, dan zal ik vaarwel zeggen en vertrekken."

De belastingverlagingen zijn één van de verkiezingsbeloftes van Salvini. De andere coalitiepartij, de Vijfsterrenbeweging, wil juist meer uitgeven. Tegelijk is er druk vanuit Europa om het begrotingstekort en de schulden te verlagen.

Om te voldoen aan de eisen van Europa heeft Rome voorgesteld om ten minste 3 miljard euro te besparen op de begroting van 2019. Zo zou het begrotingstekort voor dit jaar uitkomen op 2,1 tot 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van de nu voorspelde 2,4 procent.

Naar verluidt is vooral de begroting voor 2020 een heikel punt. Volgens premier Giuseppe Conte wordt het de komende dagen duidelijk of Brussel harde afspraken over de begroting voor volgend jaar wil maken.