AMSTERDAM - Jongeren moeten niet vanaf hun 23e maar al op 18-jarige leeftijd recht krijgen op het minimumloon. Deze eis heeft vakcentrale FNV maandag geuit.

Op dit moment geldt voor werknemers jonger dan 23 jaar het minimumjeugdloon, dat zeker voor tieners fors lager ligt dat het normale minimumloon van bruto 58,38 euro per dag. Het gevaar dat jongeren van 18 tot 23 jaar te duur worden voor werkgevers als ze het gewone minimumloon krijgen, wil de FNV neutraliseren door loonsubsidies van de overheid.

Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV vindt verder dat de afgesproken loonschalen van jongeren in CAO's omhoog moeten, ook in sectoren waar veel jongeren werken zoals de horeca en supermarkten. "Als dat tot een staking in de detailhandel leidt, dan liever een staking".

Afschaffing

Eerder deze maand bepleitte de Abvakabo, de FNV-bond voor de publieke sector, voor afschaffing van het minimumloon voor jongeren. De overkoepelende vakcentrale FNV was toen nog niet toe aan het "onverwachte" voorstel. Het kondigde toen wel aan de discussie intern op de agenda te zetten.

Goedkopere krachten

Volgens de Abvakabo werkt de wettelijke bodem in de lonen in het nadeel van jongeren van bijvoorbeeld boven de twintig omdat zij worden ingeruild voor nog jongere en dus goedkopere krachten. Bovendien zouden de gegarandeerde lonen de werkloosheid onder jongeren niet omlaag hebben gebracht.