DEN HAAG - Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt de looneisen van de FNV en het CNV riskant voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van het goedkopere buitenland. MKB-Nederland vindt dat de algemene looneisen van de vakcentrales "toch echt niet meer van deze tijd zijn".

VNO-NCW stelde maandag in reactie op de eisen die de FNV en CNV voor de CAO-onderhandelingen volgend jaar bekend hebben gemaakt, dat de loonmatiging van de afgelopen jaren nu net voorzichtig vruchten begint af te werpen. "Bij ontluikend economisch herstel is het juist verstandig de matigingskoers voort te zetten."

Daarbij wijst MKB-Nederland erop dat het herstel van de economie niet overal gelijk oploopt. Volgens coördinator A. van Delft van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen moet de vakbeweging daarvoor meer oog hebben en niet alleen kijken naar de koopkracht van werknemers.

Zo draaien volgens hem branches die export gericht zijn, zoals de transportsector, beter dan die meer op de binnenlandse consumptie zijn gericht, zoals detailhandel. "In de ene sector kan misschien wel 1,5 procent worden gevraagd, maar in de andere kan de ruimte nul zijn."