UTRECHT - Het CNV gaat in de CAO-onderhandelingen volgend jaar een loonsverhoging van 1,5 tot 2 procent eisen. "Deze loonvraag is nodig om de koopkracht te verbeteren, maar ook om het vertrouwen van mensen te herstellen", aldus CAO-coördinator R. van Splunder van de vakcentrale maandag bij de presentatie van de CNV-nota Arbeidsvoorwaarden 2006.

Volgens de christelijke vakcentrale staan bestaande zekerheden meer en meer onder druk en leidt dat tot veel onzekerheid. "Denk aan de onduidelijkheid over de ziektekosten en werkgelegenheid", zei Van Splunder.

Kinderopvang

In totaal is er volgens het CNV 3,75 procent onderhandelingsruimte. Behalve om meer loon vraagt de vakcentrale van werkgevers extra investeringen in kinderopvang en scholing.

De vakcentrale gaat naar eigen zeggen niet inzetten op "redden wat er te redden valt", maar stelt "het offensief" te kiezen. Zo wordt in de ogen van het CNV in het debat over de productiviteit en arbeidskosten van werknemers nu te veel naar de kosten gekeken. Technologische vernieuwing en "aandacht schenken aan het onderhouden van en het investeren in mensen" zijn ook nodig.

Nieuwe zekerheden

Het CNV wil nadenken over de vraag in hoeverre de bestaande regelingen in de toekomst kunnen standhouden en het wil op zoek naar nieuwe zekerheden en plezierige werkomstandigheden. "Goede omgangsvormen tussen leidinggevenden en werknemers, een beter loopbaanbeleid en werkzekerheid", somde de CNV-bestuurder een aantal speerpunten op.

Van Splunder zei verder dat de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 de komende tijd aan zet zijn om te zorgen voor een soepel begin van de CAO-onderhandelingen. "De druk op de onderhandelingen neemt af als er van tevoren in het parlement al afspraken zijn gemaakt over zaken als een hogere kilometervergoeding en compensatie voor hoge energieprijzen."