AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn de week in mineur begonnen. Beleggers waren maandag somber gestemd, twee dagen voor de herdenking van de aanslagen van 11 september vorig jaar. Omdat dit ook in de Verenigde Staten de stemming bepaalde, opende ook Wall Street lager. Dat zette de koersen in Europa verder onder druk.

De AEX-index eindigde de dag uiteindelijk op een slotstand van 346,37. Dat betekende een verlies van 2,7 procent. Vooral de defensieve aandelen deden het relatief beter dan de rest, al daalden alle fondsen in waarde.

Belegger kiest voor veilig

"Je ziet dat beleggers vandaag aan de veilige kant zijn blijven zitten", aldus een handelaar. "Het zijn de voor beleggers als relatief veilig bekend staande fondsen die het beter dan gemiddeld doen: Gucci, Heineken, TPG, Unilever." Technologie en financiën zaten aan de onderkant.

Ajax verliest

Ajax verloor bijna 4 procent op de lokale markt. Talent Rafael van der Vaart is naar verwachting zes weken uitgeschakeld met een blessure aan zijn knie.

De andere beurzen in Europa deelden in de neergang van de handel op het Damrak. Parijs sloot 1,4 procent in de min. De beurs in Frankfurt noteerde 1,6 procent lager en in Londen leverde de FTSE-index ruim 1 procent in.

In de CAC-40-index van de beurs in Parijs was de laatste plaats weggelegd voor France Telecom. Het fonds kende een koersval van bijna 9 procent. Aandelenhandelaren maken zich zorgen om de toekomst van de onderneming, waarvan topman Michel Bon vermoedelijk moet opstappen. Ze twijfelen of de leiding van France Telecom, met of zonder Bon, een verantwoorde manier vindt om de gigantische schuldenlast te saneren.

Verkiezingsstrijd kost Telekom 1,4 procent

Op de beurs in Frankfurt kromp Deutsche Telekom ruim 1,4 procent. Een adviseur van Edmund Stoiber, tegenkandidaat van bondskanselier Gerhard Schröder in de komende Duitse verkiezingen, had gesuggereerd zo snel mogelijk het overheidsbelang van 43 procent in het concern te verkopen.

De Europese telecomconcerns gaven zo een deel van de grote koerswinsten prijs die ze vrijdag behaalden. Winstnemingen speelden daarbij ook een rol. De beleggers verkochten hun aandelen om zo de winst van vrijdag te kunnen verzilveren.

Op de valutamarkt schommelde de euro rond de 98 dollarcent. Eind van de middag noteerde de Europese munt net iets boven die grens op 0,9815 dollar. Vrijdag was de euro nog 0,9850 dollar waard.

Tegenover het pond sterling noteerde de euro ook een licht waardeverlies. Met 0,6295 pond viel de euro onder de waarde van 0,6310 pond van vrijdag.