NEW YORK - De koersen op Wall Street hebben de stijgende lijn van eind vorige week maandag weten vast te houden. In de week van de herdenking van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten, begon de beurs in mineur. In de loop van de handel sloeg de stemming bij zeer weinig handel echter om, vooral door koopjesjagers.

De Dow-Jonesindex won uiteindelijk 1,1 procent (92,18 punten) bij een slotstand van 8519,38 punten. De technologie-index Nasdaq deed het iets slechter. De winst bleef onder die fondsen beperkt tot 9,30 punten bij een slotstand van 1304,60 punten. Dat was een plus van 0,7 procent op een van de rustigste dagen van het jaar.

Vrijdag sloot de beurs in New York eveneens in de plus. De Dow-Jonesindex won 1,7 procent, de Nasdaq zelfs 3,5 procent. De verwachting onder handelaren in New York is dat als 11 september zonder incidenten verloopt opluchting de overhand zou kunnen krijgen op de beursvloer. Voor die tijd steken beleggers liever hun nek nog niet uit.

De markt wacht eveneens met spanning op donderdag. Dan houden zowel president Bush als bankenvoorzitter Greenspan een toespraak. De eerste zal naar verwachting duidelijke taal spreken over een eventuele militaire actie tegen Irak. Greenspan zal donderdag zijn reguliere verslag uitbrengen voor de bankencommissie van senaat.

Onder de technologiefondsen leek AOL Time Warner het sentiment te verpesten. Het mediaconcern stelde maandag de verwachtingen voor de internetpoot American Online naar beneden bij door slechte omstandigheden in de advertentiemarkt. Het aandeel trok echter weer aan, mede omdat het voor het hele bedrijf de eerder ver

wachtingen bleven staan. Bij het slot was de winst 1,5 procent. Het grootste deel van de Dow-fondsen stond aan het einde van de dag op winst. Belangrijke stijgers waren Walt Disney, Philip Morris en Alcoa, allen met meer dan 3 procent winst.

De euro zakte in de loop van de handel in de Verenigde Staten weer onder de 98 dollarcent. Eerder op de dag bereikte de Europese munt nog een waarde van 0,9815 dollar, maar bij het sluiten van de dag was de euro 0,9790 dollar waard.