
Europese palmolie-importeurs kunnen ontbossing nog niet uitsluiten
Dat concluderen bedrijven zoals Ahold Delhaize, Aldi en Tesco, die zich hebben verenigd in de Palm Oil Transparency Coalition (POTC).
In een woensdag verschenen rapport staat dat 98 procent van de palmolie die naar Europa wordt geïmporteerd inmiddels kan worden herleid tot de molen waar de olie vandaan kwam. Slechts een derde van de olie kan echter worden herleid tot de plantage van herkomst.
Mogelijk ook kinderarbeid en gedwongen arbeid in keten
De keten kan dus niet volledig in kaart worden gebracht. Daardoor kunnen de bedrijven niet garanderen dat er geen plantages meer bij zitten die massaal bossen kappen om palmbomen te planten voor de olie. Ook kan niet worden beloofd dat producenten zich niet schuldig maken aan kinderarbeid of gedwongen arbeid.
Slechts 19 procent van de wereldwijd geproduceerde palmolie kan worden aangemerkt als duurzaam, waarbij elke stap van de productieketen hierop wordt gecontroleerd.
De voedselindustrie doet het volgens het rapport hierbij het best, met een hoge prioriteit voor duurzame palmolie. Importeurs van verzorgingsproducten en huishoudelijke producten ervaren niet dezelfde openheid van fabrikanten.
De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op enquêtes onder de tien grootste importeurs van de bedrijven die tot de POTC behoren.
Ontbossing van 260.000 voetbalvelden
Palmolie is een omstreden grondstof vanwege de massale bomenkap voor de productie. In 2018 concludeerde Greenpeace International dat palmolieproducenten sinds 2015 meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië hebben verwoest.
Palmolie wordt onder meer gebruikt in bepaalde brandstoffen, cosmeticaproducten en voedingsmiddelen.