UTRECHT - Op maandag melden zich veel meer mensen ziek dan op andere dagen van de week. Arbodienst ArboNed noteert op maandagen gemiddeld 9000 ziekmeldingen. Op dinsdag zijn dat er 5000.

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor het grote aantal ziekmeldingen op maandag, waarvan AD maandag melding maakte. Mensen die in het weekeinde ziek zijn geworden, kunnen zich pas op maandag ziek melden, aldus I. Weel van ArboNed.

Zij noemt dit "achterstallig onderhoud". Concurrent Arbo Unie ziet dit als belangrijkse reden voor het hoge aantal ziekmeldingen op maandag. Een druk weekeind kan ook de reden zijn dat mensen maandag verstek laten gaan. "Zij zijn op maandag dan niet fit", aldus Weel. Ook kan het zijn dat mensen ertegen opzien weer een hele week aan de slag te moeten. Dat geldt met name voor werknemers die "niet goed in hun baan zitten".

Ziekteverzuim

Een andere categorie zijn de sporters. Volgens Arbo Unie, dat net als ArboNed bedrijven helpt het ziekteverzuim te verkleinen, krijgen mensen vaker een blessure in het weekend omdat zij juist dan sporten.

ArboNed, de grootste arbodienst na ArboUnie, brengt het ziekteverzuim op maandag bewust naar buiten. De dienst wil er op deze manier aandacht voor vragen en hoopt dat de publiciteit een remmende werking heeft.

Er melden zich op maandag ook wel meer mensen beter dan op andere dagen van de week. "Maar dat staat in geen verhouding tot het extra aantal ziekmeldingen", aldus Weel.