Zaterdag werd het pensioenakkoord gesloten. Daarom zat pensioendeskundige Marike Knoef een uur lang klaar op NUjij om al jouw vragen over het akkoord te beantwoorden.

De vragensessie is inmiddels voorbij en de reacties onder dit artikel zijn gesloten. De vragen en antwoorden zijn hieronder natuurlijk nog wel te lezen.

Na zo'n tien jaar onderhandelen tussen werknemers, werkgevers en het kabinet, schaarden vakbonden FNV en CNV zich zaterdag achter het pensioenakkoord. Nu kunnen de pensioenhervormingen gaan plaatsvinden, maar dat werpt nog wel enige vragen op.

Zo ook op NUjij, het discussieplatform van NU.nl. Waarom was dit nodig en wat gaat er voor mij veranderen? Worden de problemen voor mensen met 'zware beroepen' opgelost? En wat betekent dit akkoord voor bijvoorbeeld zzp'ers?

Waarom Knoef?

Knoef is hoogleraar Empirische Micro-Economie aan de Universiteit Leiden en daarnaast directielid van denktank en kennisnetwerk Netspar. Daar houdt zij zich bezig met onder meer pensioenopbouw en pensioenbehoeften. Ze werkt aan een pensioentool, waarmee mensen in een kwartier weten hoe hun pensioenopbouw eruitziet en hoe men daar wat aan kan doen.