AMSTERDAM - De sociale werkvoorziening heeft steeds meer moeite om kostendekkend te werken. Tachtig procent van de sociale werkplaatsen draait verlies. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van cijfers van brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie Cedris.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is ongerust over de slechte financiële situatie. Gemeenten zijn eindverantwoordelijk voor de werkplaatsen. De kans bestaat dat zij straks de rekening krijgen gepresenteerd. De verliezen van sommige werkplaatsen lopen in de miljoenen euro's.

Concurrentie

De werkplaatsen maken verliezen omdat ze de concurrentie met lagelonenlanden niet aan kunnen. Aziatische en Oost-Europese landen kunnen hetzelfde product goedkoper produceren. Volgens Klaas Molenaar van brancheorganisatie Cedris hebben vooral sociale werkplaatsen in drukkerijen en de metaalsector het zwaar.

Volgens de VNG wil staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) de gemeenten tegemoetkomen. De bewindsman vindt wel dat de gemeenten en de leiding van de werkplaatsen verantwoordelijk zijn voor de ongezonde financiële situatie. Beiden zouden te weinig hebben ingespeeld op de veranderende economische situatie.

In Nederland werken iets minder dan 90 duizend mensen bij de sociale werkvoorziening.