Er hebben zich veel meer gedupeerde beleggers dan gedacht aangemeld voor de schikkingsovereenkomst tussen de Belgische verzekeraar Aegeas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) na een rondgang langs betrokken partijen.

Het zijn er zoveel, dat gedupeerden hun geld later krijgen en zelfs rekening moeten houden met een lagere vergoeding dan waar ze na het sluiten van de schikking op rekenden.

Dat zeggen de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Consumentenclaim, twee van de schikkende partijen. De schadevergoeding is het gevolg van de grootste schikking ooit tussen een Europees bedrijf en beleggers, en bedraagt ruim 1,3 miljard euro.

Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008, kregen vorig jaar fiat van het gerechtshof in Amsterdam voor de tweede schikkingsovereenkomst.

Beleggers hebben nog tot juli

Ageas kreeg tot nu toe 270.000 claims binnen terwijl de verzekeraar rekende op 175.000 tot 200.000. Dat aantal kan nog oplopen, beleggers hebben tot eind juli de tijd voor het indienen van een claim.

De uitbetaling van de schikking gaat in twee fases: een deel van de beleggers die vorig jaar tijdig hun claim indienden, ontving 70 procent. De resterende 30 procent moet dit jaar worden uitgekeerd als alle claims zijn ingediend. Dan wordt duidelijk onder hoeveel mensen het geld verdeeld moet worden.