AMSTERDAM - De Vlaamse professor Lutgart van den Berghe is voor de vierde keer op rij gekozen tot machtigste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze staat boven aan de tophonderdlijst die het vrouwenblad Avanta maandag heeft vrijgegeven. De 51-jarige Van den Berghe heeft commissariaten bij ING, KLM, CSM en SHV en is hoogleraar aan de universiteit van Gent.

De topvier is ongewijzigd: achter Van den Berghe volgen Luella Gross Goldberg (onder meer commissariaat ING), Trude Maas-de Brouwer (ABN Amro, lid Eerste Kamer voor PVDA) en Louise Groenman (ABN Amro). Belangrijkste stijgers zijn Petra Roth (ING, burgemeester Frankfurt) op de zesde plaats en Cynthia Schneider (Ahold, voormalig ambassadrice VS) op de vijftiende plaats.

De invloed van de zakenvrouwen is gemeten naar het aantal functies (bestuurlijk, toezichthoudend, controlerend) bij grote bedrijven. De voor het publiek bekende zakenvrouwen Nina Brink en Silvia Toth staan dan ook niet op de lijst.

De tophonderd telt veertig nieuwkomers. Volgens M. Schilp, hoofdredacteur van Avanta, is er dan ook geen sprake van een 'old-girls-network'. "Het netwerk blijkt toegankelijk. Er zijn genoeg nieuwe vrouwen die een commissariaat bemachtigen, al zie je wel dat gevestigde namen gemakkelijk een extra functie krijgen aangeboden."

Schilp constateert dat het aantal vrouwen op topfuncties maar heel licht stijgt. Toch vindt ze het publiceren van de tophonderd nuttig. "In het nieuws krijgen toch vooral de mannen aandacht. Wij willen laten zien dat vrouwen ook commissariaten en directiefuncties bezetten en een behoorlijke invloed uitoefenen."