Het aantal handelsbarrières is toegenomen. In landen buiten de Europese Unie (EU) zijn er vorig jaar 45 nieuwe handelsbeperkingen bij gekomen, blijkt maandag uit een rapport van de Europese Commissie.

De toename brengt het totale aantal handelsbeperkende maatregelen op een recordniveau van 425 verspreid over 59 verschillende landen. De beperkingen kosten Europese bedrijven miljarden euro's per jaar, stelt de commissie.

"In de huidige complexe situatie met groeiende handelsspanningen en protectionistische maatregelen moet de EU de belangen van haar bedrijven verdedigen. Het is uitermate belangrijk dat de bestaande regels worden nageleefd", zegt EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

China en Rusland staan bovenaan de lijst met respectievelijk 37 en 34 problematische handelsmaatregelen.

Brussel heeft 35 handelsmaatregelen weggenomen

Beperkingen die zijn opgelegd door China, de Verenigde Staten, India en Algerije hebben de meeste impact op de export vanuit de EU. Vooral de staal- en aluminiumsector en de ICT-sector hebben hier last van.

De Europese Commissie heeft het afgelopen jaar ook 35 handelsbarrières weten weg te nemen. Het ging onder andere om Chinese beperkingen op de invoer van runderen en schapen, Russische antidumpingmaatregelen gericht op lichte bedrijfsvoertuigen en verplichte etikettering van textiel in Japan.