Een pilotenvakbond heeft maandag gedreigd met nieuwe acties

PARIJS - De tot dinsdag geplande pilotenstaking bij Air France gaat mogelijk herhaald worden.

De piloten eisen 17 procent loonsverhoging om daarmee volgens hen op gelijk niveau te komen met hun collega's bij andere luchtvaartmaatschappijen. De bedoeling is dat ze dinsdag weer aan het werk gaan. De bedrijfsleiding heeft echter nog niet gereageerd.

De op een-na-grootste pilotenbond dreigt daarom met vervolgacties. "In deze situatie gaan we een nieuwe staking aankondigen", aldus een vakbondsvoorman.

De staking heeft Air France genoodzaakt een groot deel van haar vluchten te staken. De partijen verschillen nog van mening over hoeveel vluchten er de afgelopen vier dagen daadwerkelijk zijn geschrapt. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemde percentages van tussen de 30 en 40 procent. De vakbondsorganisaties spraken over percentages die opliepen tot 70 procent.

Uitermate rustig

Vooral op de luchthavens van Parijs was het uitermate rustig. Uit niet-officiële cijfers blijkt een uitval van 54 procent op Charles de Gaulle en van driekwart op Orly. De meeste reizigers hadden waarschijnlijk voor alternatieven gezorgd. De acties waren ruim van tevoren bekendgemaakt.

Air France topman Spinetta heeft eerder de eisen van de piloten onrealistisch genoemd. Volgens hem is een forse loonsverhoging schadelijk voor het bedrijf op de langere termijn.

Onder invloed van de staking verloor Air France maandag 5 procent van de beurswaarde. Een koersdaling is slecht voor de plannen van de regering om haar aandelen in Air France te verkopen. De Franse staat heeft nu nog een belang van 54,4 procent in de luchtvaartmaatschappij en wil uiteindelijk naar een pakket van minder dan 20 procent.

/ECONOMIEVliegtuigen Air France aan de grond