Het warenhuisconcern boekt een nettowinst van 148 miljoen euro

AMSTERDAM - Het warenhuisconcern Vendex KBB heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar, dat afloopt op 31 juli, een nettowinst behaald van 148 miljoen euro. Een jaar eerder was de winst 33 miljoen euro. Het resultaat is iets lager dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Het concern uit Amsterdam maakte de halfjaarcijfers dinsdag bekend. De nettowinst bestaat voor het grootste deel (145 miljoen euro) uit de verkoop van zes concernondernemingen als Hans Anders en Prénatal. Door de reorganisatielast van de V&D-warenhuizen (48 miljoen euro) daalde het bedrijfsresultaat van 64 miljoen euro naar 24 miljoen euro. Het verlies bij V&D zelf liep op tot 7,3 miljoen euro (2,9 miljoen euro een jaar eerder).

Vendex KBB maakte vorige maand al de netto-omzet bekend. Die kwam uit op 2,4 miljard euro.

De detailhandelsketen heeft sinds het begin van dit jaar sterk te kampen met economische tegenwind. "De inflatie is opgelopen en de werkloosheid neemt toe", constateert het concern in een verklaring. Consumenten trekken minder hun portemonnee. Daardoor bleef de groei van de omzet achter, vooral bij de Bijenkorf en de modewinkels.

Voor de tweede helft van het boekjaar noemt Vendex KBB de vooruitzichten onzeker. Het concern durft niet te voorspellen wat de consumenten gaan besteden. Juist de tweede helft van het jaar is voor de detailhandel belangrijk. Toch denkt Vendex dat het merendeel van zijn formules de "in het algemeen bevredigende gang van zaken" in de rest van het jaar voortzet.