Een mestintermediair in de omgeving van Zwolle en vier werknemers van het bedrijf worden verdacht van het faciliteren van mestfraude voor tientallen boeren, meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. De vier mannen zijn aangehouden.

Het bedrijf slaat meststoffen op en verhandelt en vervoert ze. De onderneming heeft honderden boeren als klant.

De mestintermediair en de vier werknemers hebben mogelijk boeren die te veel dierlijke meststoffen produceerden, geholpen door hen de mest alleen op papier af te laten voeren. Zo overschreden de boeren de gebruiksnormen niet. De verdachten zouden daarbij gezorgd hebben voor valse vervoersdocumenten en facturen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de intermediair verdiend heeft met de fraude. Bij een doorzoeking van twee bedrijfspanden in de omgeving van Zwolle en een woning is administratie in beslag genomen.

'Met het niet naleven van de regels valt veel geld te verdienen'

Vanwege het mestoverschot in Nederland moeten boeren betalen voor de legale afvoer van mest. “Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te verdienen”, aldus het OM.

Het bedrijf zou bovendien mest afkomstig van verschillende dieren op papier hebben omgedoopt tot mest van vleesvarkens, omdat dat meer oplevert.

Tot slot heeft de onderneming vermoedelijk gesjoemeld met het afgeven van afvalwater van verwerkingsbedrijven aan ontvangers die deze afvalstoffen niet mochten ontvangen.