De prijzen van voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd met 14,5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van een nieuwe analyse van de consumentenprijsindex. Afgelopen mei was nagenoeg de grootste prijsstijging in tien jaar tijd te zien.

Groente en fruit werden in de afgelopen tien jaar een vijfde duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Voor zuivel moeten consumenten 16 procent meer neertellen, terwijl de prijs van brood en granen met 11 procent steeg.

Overige voedingsmiddelen, waartoe onder andere snoepgoed, sauzen en kruiden gerekend worden, werden 4,9 procent duurder.

Niet alleen de kosten voor etenswaren zijn gestegen, alles is duurder geworden. Gemiddeld gingen de consumentenprijzen in tien jaar tijd met 16 procent omhoog.

In mei één van grootste prijsstijgingen van afgelopen tien jaar

De prijzen voor voedsel stegen zelden zo hard als afgelopen mei: eten was 3,8 procent duurder dan een jaar geleden. Dat is nagenoeg de grootste prijsstijging van de afgelopen tien jaar.

Vooral de prijzen voor vlees en vis zijn gestegen. Die stegen met bijna 5 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Fruit werd juist iets goedkoper. Eten buiten de deur of een maaltijd thuis laten bezorgen, kostte gemiddeld 4 procent meer.

De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent in januari heeft de prijzen van voedingsmiddelen opgedreven.

Huishoudens besteden gemiddeld ruim 10 procent van hun consumptie-uitgaven aan voedsel. Bijna een kwart gaat naar vlees en vis, ruim 22 procent naar groente en fruit.