In een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump roepen 661 bedrijven en organisaties hem op om opnieuw met China om tafel te gaan voor een handelsovereenkomst.

De ondertekenaars, waaronder Walmart, Levi Strauss en Primark, maken zich zorgen om de escalatie van de "tit-for-tattarieven" die China en de Verenigde Staten elkaar opleggen. Ze stellen dat de importtarieven direct worden betaald door henzelf en niet door China, zoals Trumps bedoeling is.

Begin mei schroefde de VS de tarieven op Chinese importproducten ter waarde van 200 miljard dollar (zo'n 178 miljard euro) op van 10 naar 25 procent. Hij heeft gedreigd ook nog eens tarieven in te voeren voor andere producten met een totale waarde van 325 miljard dollar.

Dit zou niet alleen resulteren in het verlies van twee miljoen Amerikaanse banen, maar ook in 2.000 dollar aan kosten voor het gemiddelde Amerikaanse huishouden én een afname van het Amerikaanse bbp met 1 procent, schrijven de bedrijven op basis van onderzoek van Trade Partnership Worldwide LLC.

"We zijn het ermee eens dat onze handelspartners zich moeten houden aan mondiale handelsregels", schrijven de partners. Maar: "We geloven dat dit doel bereikt kan worden zonder Amerikanen te belasten."

Ze roepen Trump daarom op om opnieuw aan tafel te gaan met China. "Een uit de hand gelopen handelsoorlog is niet in het belang van het land, beide partijen zullen verliezen. We rekenen op u om tot een positieve oplossing te komen die de huidige tarieven ongedaan maakt, de Amerikaanse concurrentiepositie versterkt, onze economie doet groeien en onze werknemers en klanten beschermt."

Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel
240
Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel