AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben dinsdag de verliezen van de voorgaande dag vrijwel achter zich gelaten. Mede door de opleving op Wall Street hadden beleggers aan deze zijde van de oceaan weer moed.


Bekijk video

Op een kalme beurs in Amsterdam bereikte de AEX-index na een uur een winst van ruim 8 punten (2,36 procent) op 354,55 punten. De grootste dalers van maandag waren nu de grootste stijgers. Zo steeg Getronics 6,5 procent. Het was daarmee de grootste stijger.

De MidKap-index bleef achter met een stijging van 0,92 punten (0,26 procent) op 352,28 punten. Dat kwam door de daling van warenhuisketen Vendex KBB van bijna 4 procent. Die presenteerde voorbeurs tegenvallende winstcijfers.

De beurs van Parijs kwam op een winst van 2,5 procent. Londen zat 1,4 procent in de plus en Frankfurt was 2 procent hoger. Nokia was 2,8 procent beter. De telecomproducent geeft later op de ochtend tussentijds inzicht in de gang van zaken.

De autofondsen profiteerden van de mededeling die het Amerikaanse Ford maandag nabeurs deed. Het concern verhoogde zijn ramingen voor het derde kwartaal. Voor DaimlerChrysler leverde dat een koersstijging op van 5,15 procent, goed voor de eerste plek in de Frankfurtse beursindex. BMW stond derde met een 3,5 procent hogere koers.

Op de beurs van Parijs was France Telecom de grootste stijger (plus 4,7 procent). Maandag was de koers nog hard naar beneden gegaan. Dinsdag circuleerden er berichten dat topman Michel Bom wordt opgevolgd door een hoge baas bij Renault. De beleggers zagen daar wel brood in.

De euro moest een stapje terug doen. Dinsdagmorgen stond de koers op 0,9765 dollar tegenover 0,9815 dollar aan het eind van de handel van maandag. Tegenover het pond sterling zakte de koers iets, van 0,6295 tot 0,8285.