Topfunctionarissen van de Europese Unie stelden donderdag dat de hoge schuldenlast van Italië de stabiliteit van de eurozone bedreigt. De EU voert daarom de druk op Italië verder op en maant het land de begroting toch aan te passen.

Het land heeft niet voldaan aan de begrotingsdoelstellingen die afgelopen december juist al iets naar beneden werden bijgesteld, blijkt uit recente cijfers.

"Het is belangrijk om de gemaakte beloften na te komen", zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno voorafgaand aan een vergadering met ministers van Financiën van de EU-lidstaten. De begrotingsproblemen en de mogelijke strafprocedure en boetes die Italië boven het hoofd hangen, worden tijdens deze bijeenkomst besproken.

Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis benadrukte verder nogmaals dat "substantiële aanpassingen" van de kant van Italië nodig zijn om de fiscale doelen te behalen die met Brussel zijn afgesproken.

Tot nu toe heeft Italië wel toenadering tot de EU gezocht, maar hebben de leiders van het land nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd om de schuldenlast te verlagen.