AMSTERDAM - Energiemaatschappij Nuon heeft over de eerste zes maanden van dit jaar 178 miljoen euro winst geboekt, tegen 193 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met 3 procent naar 2,312 miljard.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Het lagere nettoresultaat werd sterk beïnvloed door een belastingdruk van 64 miljoen. Nuon is per 1 januari ook over de distributie van energie vennootschapsbelasting gaan betalen. De omzet daalde vooral door het uit de boeken halen van Nuon Water en de relatief warme winter.

Bestuursvoorzitter L. van Halderen meent dat Nuon goed heeft gepresteerd gezien de snel toenemende concurrentie op de energiemarkt. Het aantal klanten is gestegen. Voor het gehele jaar verwacht Van Halderen een "duidelijk" hoger bedrijfsresultaat voor belastingen.

Nuon, marktleider in duurzame energie, heeft die leidende positie inmiddels uitgebouwd tot een aandeel van 35 procent. Omgerekend in klanten gaat het om 325.000, terwijl dat er eind vorig jaar nog 225.000 waren. Ook in Europa hoort Nuon bij de koplopers op dit gebied. Van Halderen verwacht een verdere groei in die markt en vertrouwt erop dat kabinet en parlement die ondersteunen. Wat betreft het kabinet lijkt dat niet het geval gezien de verminderde steun die in de pen zit voor groene stroom.

Nuon bedient 2,7 miljoen klanten in binnen- en buitenland. Er werken 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.