AMSTERDAM - De Hilversumse zakenman René van den Berg moet nog zeker dertig dagen in hechtenis zitten. Dat heeft de rechter-commissaris in faillissementszaken vrijdag besloten. Van den Berg zit al geruime tijd vast op last van curator A. van Hees.

De zakenman, bekend uit de tenniswereld, zou 1400 beleggers hebben benadeeld voor ruim 123 miljoen euro, exclusief rente.

Van den Berg zegde zijn cliënten hoge rentes toe, maar betaalde die van de leningen die hij van anderen ontving. Bedragen, in sommige gevallen miljoenen, werden contant betaald, zonder dat Van den Berg daar een administratie van bijhield. Volgens Van Hees ging het om een soort piramidespel.

Vlucht

De curator denkt dat Van den Berg mogelijk vlucht. Bovendien zou Van den Berg bezittingen verzwijgen, niet meewerken aan de afwikkeling van zijn faillissement en onjuiste informatie aan de curator hebben verstrekt.

Van den Berg heeft altijd gezegd dat hij, mits op vrije voeten, donderdag 15 september over 70 miljoen euro zou kunnen beschikken. Dat zou de opbrengst moeten zijn van een investering van 45 miljoen die hij enkele jaren geleden deed bij een Joegoslaaf. Van die man ontbreekt echter ieder spoor.

Een stuk land in Turkije, waarvan Van den Berg claimde dat het 10 miljoen waard was, bleek volgens een taxatie in opdracht Van Hees slechts 32.000 euro waard te zijn.