Eurocommissaris Pierre Moscovici verwacht dat de Europese ministers van Financiën akkoord zullen gaan met een strafprocedure tegen Italië vanwege het uitblijven van maatregelen om de schuldenlast omlaag te brengen.

"Wij zullen doorgaan met de noodzakelijke procedurele stappen. Niet meer, niet minder", zei Moscovici woensdag tegen journalisten. "Laten we geen tijd verliezen."

Hij zegt open te staan voor verdere dialoog met de Italiaanse regering over de overheidsfinanciën. "Ondertussen zorgen we ervoor dat de raad de noodzakelijke beslissingen kan nemen, zoals uiteengezet in het verdrag."

Nadat de Europese Commissie onlangs concludeerde dat een disciplinaire procedure tegen Italië gepast is, moeten de Europese ministers van Financiën aangeven of ze dit steunen. Als ze de commissie steunen, kan de Europese Commissie formeel de procedure voorstellen. Begin juli kan dan formeel de procedure gestart worden.

Italië heeft een staatschuld van 132 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het op één na hoogste niveau in de eurozone en een van de hoogste niveaus wereldwijd. Met een stagnerende economische groei in een oplopend begrotingstekort stijgt de staatsschuld dit jaar naar verwachting naar 135 procent.

De Europese Commissie wil dat de Italiaanse regering met een plan komt om die schuld juist te verlagen.