De lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen dat strafmaatregelen vanwege de groeiende schuldenberg van Italië geoorloofd zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat in handen is van Reuters.

De vermeende beslissing bevestigt de eerdere bevindingen van de Europese Commissie dat Italië de fiscale regels van de EU overtreedt.

Als de EU inderdaad groen licht geeft, moet de Europese Commissie eerst nog besluiten om de procedure daadwerkelijk op te starten. Pas dan zouden er strafmaatregelen worden genomen, die uit bijvoorbeeld boetes kunnen bestaan. Het doel is volgens de twee functionarissen overigens nog wel om middels een dialoog tot een andere uitkomst te komen.

Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker laat dinsdag weten dat Italië "zich in een ongezonde richting beweegt" en zo strafmaatregelen riskeert. Wel zouden die kunnen worden ontweken als het land financiële en economische maatregelen neemt.

Premier Giuseppe Conte reageert op de kritiek van Juncker door te zeggen dat de Europese autoriteiten eerst "de uitleg en plannen" van Rome zou moeten afwachten. Hij gaf aan woensdag verder te overleggen met de leiders van coalitiepartijen over de begroting voor 2020, die komende herfst moet worden gepresenteerd.

Verhoudingen EU en Italië verder op scherp

De keuze voor strafmaatregelen zou de verhoudingen tussen de EU en Italië behoorlijk op scherp zetten. De Italiaanse coalitieleiders kwamen juist overeen dat ze een Europese strafprocedure wilden voorkomen, zo zei premier Conte dinsdagochtend na een nachtelijk crisisoverleg.

Vicepremier Matteo Salvini, leider van de Italiaanse partij Lega, stelde dinsdag echter al dat Italië desondanks geen begrotingsaanpassing of belastingverhoging gaat doorvoeren. Salvini is zelfs sterk voorvechter van belastingverlagingen.

De Europese Unie dreigde al langer met strafmaatregelen als het land niet serieus werk maakt van het terugdringen van de schuldenlast.