Zonder een nieuwe 'politieke lijn' is 31 oktober de definitieve Brexit-deadline, waarschuwt de Franse staatssecretaris van Europese Zaken Amélie de Montchalin.

Een 'no deal-Brexit' is volgens haar niet wat Frankrijk wil, maar is het er wel op voorbereid. "Dus het is een realistische optie", zegt De Montchalin tegenover de Britse krant The Guardian.

Oorspronkelijk zouden de Britten op 29 maart uit de EU vertrekken. Die deadline is inmiddels al twee keer uitgesteld, omdat in het Britse Lagerhuis noch voor het huidige vertrekplan, noch voor een ander plan een meerderheid te vinden is.

"Zoals president Macron al zei: als er een totaal nieuwe politieke lijn in Groot-Brittannië is, zijn de Europeanen bereid om te heroverwegen", aldus De Montchalin. "Maar voor nu is 31 oktober de definitieve deadline".

Kandidaat-opvolgers willen opnieuw onderhandelen

Maandagavond werd bekend welke tien Conservatieven zichzelf kandidaat stellen om de Britse premier Theresa May op te volgen. Veel van hen zeggen opnieuw te willen onderhandelen over het zogenoemde terugtredingsakkoord, waarin afspraken met de EU worden gemaakt om de Brexit in goede banen te leiden.

De Europese Unie zegt echter al maanden niet open te staan voor nieuwe onderhandelingen, en dat wordt nu opnieuw onderstreept door de Franse staatssecretaris: "Als de Britten op een ordelijke manier willen vertrekken, dan is dit (het terugtredingsakkoord, red.) de manier om dat te doen."

Afscheidsrekening van 44 miljard euro

Boris Johnson, die als de topfavoriet voor de opvolging van May wordt gezien, zei afgelopen weekend dat hij zal weigeren om de 'Brexit-rekening' van krap 44 miljard euro te betalen, mocht hij premier worden.

De Montchalin benadrukt dat het hier nietom een 'rekening' gaat : "Dit bedrag betreft simpelweg de verplichtingen die het Verenigd Koninkrijk is aangegaan. Dit is dus gewoon een kwestie van internationaal recht."