De Italiaanse coalitieleiders willen een Europese strafprocedure voorkomen en werken daarom aan een strategie, meldt premier Giuseppe Conte na een nachtelijk crisisoverleg.

Italië kampt al tijden met een groeiende schuldenberg. EU-landen mogen volgens Europese afspraken een maximale schuld van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben, maar Italië zit al ruim boven de 130 procent. Binnen de EU heeft alleen Griekenland een hogere schuld.

Omdat die schuldenberg bovendien niet lijkt af te nemen, dreigt de Europese Commissie met een strafprocedure. EU-leiders vergaderen daar dinsdag en woensdag over.

De Italiaanse premier en zijn coalitieleiders Matteo Salvini en Luigi Di Maio zijn het nu eens geworden dat ze zo'n strafprocedure willen vermijden, omdat dat tot verdere financiële problemen zou leiden. Hoe ze dat precies gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Daarover wordt nu overlegd met minister Giovanni Tria (Financiën).

Vicepremier heeft geen interesse in 'gevecht met de EU'

Vicepremier Di Maio zegt dat er "een dialoog" met de Europese Unie gevoerd zal worden, maar hij zegt ook dat de lonen voor arbeiders zullen stijgen en de belastingen verlaagd zullen worden. "Ik heb geen interesse in een gevecht met de EU, maar we moeten de resultaten boeken waar de Italianen behoefte aan hebben."

Conte, die zelf niet tot een partij behoort, dreigde eerder af te treden als zijn coalitiepartners niet tot een compromis kunnen komen.