De Europese Unie heeft niet de juiste middelen om een nieuwe golf aan witwaspraktijken te voorkomen, waarschuwt de baas van de bancaire waakhond EBA.

Naar aanleiding van het witwasschandaal bij de Deense bank Danske Bank heeft de EBA vorig jaar meer bevoegdheden gekregen. Via de Estse tak van deze bank werden tussen 2007 en 2015 voor honderden miljarden aan dubieuze geldstromen verwerkt.

De nieuwe bevoegdheden zijn volgens EBA-directeur José Manuel Campa echter niet toereikend. "Er zijn witwaszaken in Europa geweest. In een aantal gevallen waren dat vrij grote zaken. Maar ik denk niet dat het mandaat dat de EBA heeft gekregen dat probleem zal oplossen", zegt Campa tegen zakenkrant Financial Times.

Geen goede wetgeving

Los van het feit dat de antiwitwaseenheid van de EBA slechts tien medewerkers telt, wijst de voorman van de waakhond erop dat er geen eenduidige Europese wetgeving op het gebied van witwassen is.

De afspraken die er zijn, zijn gebaseerd op Europese verordeningen. Dit betekent dat elke lidstaat een eigen invulling mag geven aan de afspraken. "Daardoor hebben we per definitie niet dezelfde regels. Als je dat wel hebt, dan kun je beginnen met nadenken over één Europese autoriteit op dit gebied. Misschien is de discussie dus te snel gegaan."

Niet alleen Danske Bank kwam de afgelopen tijd negatief in het nieuws door witwaspraktijken. Ook ING en de Zweedse bank Swedbank erkenden te weinig te hebben gedaan om witwaspraktijken tegen te gaan. ING schikte uiteindelijk voor 775 miljoen euro.