Het Amerikaanse Pentagon is met vliegtuigbouwer Lockheed Martin tot een "informeel akkoord" gekomen over de aankoopprijs van het eerste deel van 157 F-35-toestellen.

Aanleiding was een eerdere bestelling ter waarde van 30 miljard euro. Volgens Ellen Lord, de viceminister van Defensie die over aankopen gaat, ligt de prijs nu 8,8 procent lager dan de prijs voor het model van 2018.

Daardoor zal de prijs voor de F-35A in 2020 onder de 70,7 miljoen dollar per stuk uitkomen. "Dat is een jaar eerder dan voorzien", aldus Lord. De F35A is de meest voorkomende versie van het vliegtuig.

Het Pentagon heeft ook een optie genomen voor de aankoop van 321 F-35-toestellen voor de komende twee jaar. Daarbij krijgt het Pentagon een gemiddelde korting van 15 procent.

F-35 is het duurste wapenprogramma in Amerikaanse geschiedenis

De F-35 is het duurste wapenprogramma in de Amerikaanse geschiedenis. Nederland was aanvankelijk van plan 37 F-35's te bestellen voor in totaal 4,5 miljard euro.

Op verzoek van de NAVO besloot Nederland vorig jaar meer toestellen aan te schaffen. Om hoeveel toestellen het gaat, is nog niet bekend.