De economische groei kan volgens de G20 komend jaar wereldwijd opleven, maar er zijn wel toenemende spanningen binnen de internationale handel en politieke wrijvingen die dat vooruitzicht overschaduwen.

Dat staat in het slotcommuniqué van de ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de G20 die in het Japanse Fukuoka zijn bijeengekomen.

De groei stabiliseert, maar zal volgens de ministers en centralebankpresidenten naar verwachting eind dit jaar weer wat toenemen.

Ze zijn het erover eens geworden dat ze samen regels moeten opstellen die moeten voorkomen dat grote multinationale technologische bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google weinig belasting betalen over hun inkomsten.

De ondernemingen kunnen hun winst nu nog in een land 'parkeren' waar de winst minimaal belast wordt. De bedrijven verdienen echter relatief veel aan klanten buiten deze landen met lage vennootschapsbelastingen, zoals Ierland en Luxemburg.

G20 wil in 2020 gezamenlijk beleid hebben

De G20 hoopt het in 2020 eens te zijn over een gezamenlijk beleid. Mogelijk wordt er dan belasting geheven in landen waar de bedrijven producten of diensten slijten of er zou een mondiaal minimum voor de belasting moeten worden vastgelegd.

De VS bekijkt de plannen met argusogen, omdat die volgens Washington te veel tegen Amerikaanse internetbedrijven gericht zouden zijn.

De G20 is een internationaal financieel overlegorgaan dat twintig jaar jaar geleden in het leven is geroepen. De EU en negentien landen zijn er lid van. De G20 vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de wereldhandel.

Nederland is geen apart lid van de G20, maar wordt zo nu en dan uitgenodigd om aan te schuiven. Dat geldt ook dit jaar bij de G20 topconferentie in Osaka op 28 en 29 juni.