Iran heeft geen plannen om uit oliekartel OPEC te stappen. Dat heeft de Iraanse minister van Olie, Bijan Zanganeh, gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met de nieuwssite Icana.

"Iran heeft geen plannen om de OPEC te verlaten en betreurt het dat sommige OPEC-leden de organisatie hebben veranderd in een politiek forum om twee van de oprichters te confronteren, namelijk Iran en Venezuela", zegt Zanganeh.

Volgens de minister zijn er bovendien twee landen in de regio die "vijandschap" tegenover Iran tonen en daarbij olie inzetten als wapen. Hij zegt niet om welke landen het gaat.

De spanningen tussen Iran enerzijds en Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten anderzijds zijn dit jaar opgelopen. Die twee landen hebben namelijk gezegd hebben dat zij hun olieproductie willen opvoeren om de wegvallende olieproductie vanwege de Amerikaanse sancties tegen Iran te compenseren. Ook Venezuela heeft te maken met sancties van de Verenigde Staten.

Afgelopen mei heeft de Amerikaanse president Donald Trump Iran nieuwe sancties opgelegd. Die zijn gericht op de aluminium-, staal-, ijzer- en kopersectoren van het land.

Hoewel het steeds moeilijker wordt, slaagt Iran er volgens Zanganeh telkens in nieuwe manieren te vinden om de sancties van de Verenigde Staten te omzeilen. "We staan sterk in deze oorlog en zullen ons niet terugtrekken", aldus Zanganeh.

Vorig jaar stapte de VS uit de Irandeal, omdat Iran zich volgens Trump niet aan de beperkingen op het gebied van kernwapenontwikkeling houdt. In dat akkoord is vastgelegd dat Iran inspecties op zijn nucleaire programma toestaat, in ruil voor de opheffing van economische sancties op het land.