BUNNIK - BAM Groep wil goedkope woningen bouwen voor starters op de Nederlandse woningmarkt. Met de huidige vraag naar betaalbare woningen denkt de bouwer een gat in de markt te hebben gevonden. "Al vanaf 100.000 euro bieden wij een volwaardige woning aan", aldus bestuursvoorzitter Wim van Vonno tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

De bouwer maakt daarbij onderscheid tussen appartementen van 70 vierkante meter en eensgezinswoningen van 80 tot 100 vierkante meter. "Door een efficiëntere indeling kunnen we een volwaardige woning aanbieden voor mensen met een kleine portemonnee", vat Van Vonno het starterwoningproject samen.

BAM wil nog niet zeggen wanneer de eerste palen in de grond worden geslagen. Het concern voert nog onderhandelingen met gemeenten en woningcorporaties. In het huidige aanbod van BAM gaan de goedkoopste appartementen weg voor 175.000 euro en eensgezinswoningen voor 225.000 euro.

BAM haalt meer dan de helft van zijn omzet uit woningbouw en vastgoedontwikkeling. Vooral de laatste activiteit stuwde de nettowinst van de bouwer in de eerste zes maanden. Mede wegens de goede vooruitzichten voor de Nederlandse woningbouw, verhoogde het bouwconcern zijn winstprognose voor het gehele jaar.

De nettowinst steeg met 14 procent tot 70,8 miljoen euro in het eerste halfjaar. De omzet bleef stabiel op bijna 3,4 miljard euro. Voor geheel 2005 rekent BAM op een aanhoudend stabiele omzet en een nettowinst van zo'n 140 miljoen euro. Eerder ging BAM uit van een nettowinst van 128 miljoen euro in 2005.

Volgens de bouwer ging het in alle sectoren goed. Het concern is actief in Groot-Brittannie, Ierland, België en de Verenigde Staten. Alleen in Duitsland gaan de zaken niet naar behoren. Daar is de utiliteitsbouw al ruim tien jaar in mineur.

De Nederlandse tak van BAM, goed voor bijna de helft van de totale omzet, laat een wisselend beeld zien. De kantorenmarkt blijft moeilijk, terwijl de utiliteitsbouwmarkt stabiliseert. In de woningbouw zijn de vooruitzichten gunstig. BAM verwacht dit jaar meer woningen te verkopen dan de 1700 in 2004. In de eerste helft van dit jaar werden 820 woningen verkocht.

In de Verenigde Staten hoopt BAM nog orders binnen te slepen na de orkaan Katrina. De bouwer heeft al meegedaan met een aanbesteding in de buurt van New Orleans van zo'n 50 tot 60 miljoen euro voor een kapotte brug, maar was niet de laagste bieder. "We moesten binnen twee dagen een bieding doen, dat is redelijk wild", aldus Van Vonno. "Maar het blijkt dat we kansen hebben."