De kosten van ICT-projecten binnen de Rijksoverheid zijn in het afgelopen jaar toch gestegen. De Belastingdienst blijkt een project van 84 miljoen euro niet te hebben gemeld. Eerder kondigde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan dat de totale kosten waren gedaald.

In 2018 gaf de overheid in totaal 648 miljoen euro uit aan ICT-projecten en niet zoals eerder werd gemeld 564 miljoen euro.

"Ik heb helaas geconstateerd dat door een rapportagefout van de Belastingdienst in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk onjuiste cijfers zijn opgenomen", geeft Ollongren toe in een Kamerbrief.

Een woordvoerder van de fiscus laat aan het AD weten dat het om een project dat de "computersystemen van de Belastingdienst bij de tijd moet brengen" gaat.

De minister gebruikte de cijfers voor het maken van een inschatting van de ICT-kosten voor de komende jaren. "Ik betreur de gang van zaken", schrijft Ollongren.

Vorige maand bleek ook al dat de fiscus een fout had gemaakt. De dienst had 1,2 miljard euro aan openstaande voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag te weinig doorgegeven aan de ministeries. Hierdoor klopten de jaarrekeningen niet.