DEN HAAG - De malaise in de economie zorgt ervoor dat consumenten hun rekeningen steeds slechter betalen. In drie jaar tijd zag incassobureau Intrum Justitia het aantal vorderingen verdubbelen. Dit jaar gaat het alleen al bij deze onderneming om twee miljoen zaken. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van het incassobureau.

De grootste groep wanbetalers ligt in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 35 jaar. Van alle vorderingen valt 30 procent (ongeveer 600.000) in deze groep terwijl slechts 15 procent van de Nederlanders in die leeftijdscategorie valt.

Volgens het bureau heeft dat te maken met het krijgen van kinderen. De moeder kiest er vaak voor minder te werken. Het gezin krijgt te maken met nieuwe, hoge kosten. Het uitgavenpatroon past het niet direct aan.

Zorg

Mensen van 45 jaar en ouder hebben steeds meer moeite om de kosten van zorg te betalen. Het gaat dan om ziekenfondspremies en rekeningen van ziekenhuis en huisarts. Intrum Justitia noemt dit een zorgwekkende trend.

Directeur M. van Es verwacht na de invoering van het nieuwe zorgstelsel het ergst: "Deze kostenpost stijgt voor veel mensen na de invoering van het nieuwe stelsel volgend jaar. Beleidsveranderingen leiden vaker tot betalingsproblemen bij consumenten."

Ook woonlasten laten consumenten vaker liggen. Mensen ouder dan 65 jaar zijn anderhalf keer zo vaak te laat met het betalen van de huur dan in 2003. Consumenten zijn ook vaak te laat met het betalen van de energienota.

Opvallend noemt Intrum Justitia de stijging van het aantal niet betaalde rekeningen voor financiële diensten. Consumenten sluiten steeds meer leningen af, maar kunnen de rente en aflossing vaak niet op tijd betalen. Het aantal mensen tussen de 55 en 65 jaar dat hiermee in de problemen kwam, nam in 2005 met de helft toe. Onder 65-plussers was zelfs sprake van een verdubbeling.

Het bureau zag ook een pluspuntje. De gemiddelde vordering is met 18 euro naar beneden gegaan, van 480 euro in 2004 naar 462 euro in 2005.