Verzekeraar NN Group en het gespecialiseerde verzekeringsbedrijf Athora nemen verzekeraar VIVAT over van het Chinese moederbedrijf Anbang, is vrijdag bekendgemaakt in een verklaring.

Athora verkrijgt de zogeheten levenactiviteiten en het vermogensbeheer van VIVAT.

NN neemt de niet-levenactiviteiten over als nieuwe eigenaar van VIVAT Schadeverzekeringen. Daar betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro voor. Volledige financiële details werden niet verstrekt.

Alle merken van VIVAT, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven op de Nederlandse markt bestaan. Het hoofdkantoor van VIVAT blijft in Amstelveen.

Naar verluidt hadden ook ASR, en Aegon samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone, interesse in een overname van VIVAT.

NN wil met overname positie op markt versterken

NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt versterkt wordt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond.

Topman Lard Friese zei in een toelichting dat het bedrijf na de overname van Delta Lloyd in 2017 waardevolle ervaring heeft opgedaan met het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten.

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. Topman Michele Bareggi verklaarde dat Athora met de deal zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf aan te willen investeren in de Nederlandse levenactiviteiten.

Chinese staat stelde Anbang onder curatele vanwege schuldenlast

VIVAT werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele.

Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.