UTRECHT - Computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard (HP) schrapt in Nederland ongeveer 350 banen. De reorganisatie vloeit voort uit een wereldwijde ontslagronde waarbij 14.500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Deze werd in juli al bekendgemaakt.

Bij HP Nederland werken nu 2600 mensen verdeeld over acht vestigingen, waaronder het hoofdkantoor in Utrecht. De Nederlandse tak behaalt een jaaromzet van 1,8 miljard euro.

De banen verdwijnen voornamelijk bij 'dienstverlenende onderdelen', aldus een woordvoerder donderdag. Zo gaat HP Nederland het beheer van de automatisering uitbesteden. Voor de betrokken werknemers is een sociaal plan opgesteld.

HP Nederland spreekt nog met de ondernemingsraad. De hele operatie begint 1 november en neemt naar verwachting vijftien maanden in beslag. De woordvoerder zegt dat HP probeert medewerkers intern te herplaatsen. Hoeveel mensen zo een andere baan krijgen is onbekend.

Moederbedrijf Hewlett-Packard beoogt een jaarlijkse kostenbesparing van 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro). Het concern legt de komende zes kwartalen 1,1 miljard dollar opzij om de afslankingsoperatie te betalen. De woordvoerder kon niets zeggen over de financiële gevolgen van de ingreep voor HP Nederland.

Toen HP de banenreductie aankondigde telde het concern wereldwijd 150.000 banen. De onderneming staat onder sterke druk om met zijn kosten in de buurt te komen van concurrent Dell, die HP vorig jaar verdrong als grootste verkoper van personal computers ter wereld. Dell behaalt per werknemer een jaaromzet van 891.000 dollar, terwijl HP niet verder komt dan 529.000 dollar.

De ingreep komt uit de koker van bestuursvoorzitter Mark Hurd, die een halfjaar geleden het roer overnam van Carly Fiorina. Zij werd ontslagen wegens slechte resultaten. De reorganisatie is de grootste sinds het concern drie jaar geleden Compaq inlijfde.