De koers van het Britse pond is volgens beursexperts stuurloos totdat de opvolger van de Britse premier Theresa May bekend is.

Investeerders wachten de strijd om de opvolging van vertrekkend premier May af voordat ze een positie ten aanzien van de valuta innemen. Door onzekerheden over de Brexit en de opvolging van May kwakkelt het pond al enige tijd.

Het pond daalde deze week naar de laagste koers in vijf maanden. De Britse munt was donderdag 1,13 euro waard.

De uitkomst van de strijd om het premierschap is mogelijk cruciaal voor de toekomst van de Britse munt. Beursexperts verwachten dat een 'no deal-Brexit' opnieuw tot een waardedaling van het pond leidt.

Eurosceptische leider heeft volgens handelaren een negatief effect

Een eurosceptische leider, waarbij de kans op een 'no deal-Brexit' vermoedelijk groter wordt, zou volgens beurshandelaren een negatief effect hebben op de koers van de Britse munteenheid.

Michael Gove, een van de favorieten voor het premierschap, liet weten dat hij liever opnieuw uitstel van de Brexit wil dan een 'no deal-Brexit'.

Hij is bang dat een vertrek zonder afspraken resulteert in nieuwe verkiezingen, waarbij zijn Conservatieve Partij naar verwachting grote verliezen zal moeten incasseren.