De VS neemt "waarschijnlijk meteen na de G20-top" een besluit over nieuwe handelstarieven voor China, zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag tijdens een persconferentie in Frankrijk. Trump is daar voor een staatsbezoek.

Hiermee is het voor het eerst sinds half mei duidelijk wanneer de VS weer met een nieuwe stap komt in de handelsoorlog met China. De G20-top wordt op 28 en 29 juni gehouden.

In mei verhoogde de VS eerst de importtarieven op 200 miljard dollar (178 miljard euro) aan Chinese goederen. Het tarief steeg van 10 procent naar 25 procent. China sloeg terug met invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Het leek er voor die maand op dat de twee landen weer wat afkoelden, maar de strijd laaide dus toch weer behoorlijk op. Zo beschuldigde de VS China ervan eerdere beloftes niet na te komen en voerde het land daarom de nieuwe handelstarieven in.

Tijdens de G20-top komen vertegenwoordigers van negentien landen en de Europese Unie samen voor overleg. Ook vertegenwoordigers van China en de VS zullen daarbij aanwezig zijn.