De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de historisch lage rentes die de bank nu hanteert tot medio 2020 op dit lage niveau zullen blijven, meldt de ECB donderdag bij het rentebesluit.

Bij het laatste rentebesluit in april ging de bank ervan uit dat de rentes tot ten minste eind 2019 laag zouden blijven.

De basisherfinancieringsrente, de rente waarmee banken kunnen lenen bij de ECB, blijft volgens verwachting op 0 procent staan. Ook blijft de depositorente onveranderd op -0,4 procent. Dit betekent dat banken moeten toeleggen om geld te stallen in Frankfurt.

Centralebankpresident Mario Draghi vertelde in een toelichting dat sommige leden van het ECB-bestuur, met daarin de presidenten van alle nationale centrale banken, het onderwerp van een renteverlaging opwierpen in de vergadering over het monetaire beleid.

Draghi: Kleine kans op recessie

Draghi zegt verder dat er risico's zijn voor de Europese economie. Maar volgens de bankier is de kans op een recessie klein.

De ECB heeft de groeiverwachting van de eurozone voor dit jaar verhoogd van 2 procent naar 2,1 procent. Voor de jaren 2020 en 2021 werd de voorspelling verlaagd naar 1,4 procent.

De inflatieverwachting werd voor dit jaar licht verhoogd naar 1,3 procent. Voor 2020 en 2021 wordt een inflatie van respectievelijk 1,4 procent en 1,6 procent verwacht.

Nieuwe stimulering

In maart kondigde de ECB nog nieuwe stimuleringsmaatregelen aan. Het ging om zogeheten TLTRO's; goedkope leningen aan banken. Banken kunnen volgens dit programma tegen relatief gunstige voorwaarden lenen als de financiële instellingen dit geld gebruiken om bijvoorbeeld hypotheken te verstrekken.

De ECB heeft als doelstelling om de inflatie op de middellange termijn naar iets onder 2 procent te krijgen. Maar nadat de stijging van consumentenprijzen in de eurozone in de herfst van vorig jaar een hoogtepunt bereikte op ruim 2 procent, is de inflatie dit jaar weer gedaald onder dit niveau.